Connect with us

Energetska efikasnost

Cigla od ljudske kose kao budućnost u industriji

Objavljeno

:

Diplomirani dizajnerski akademik Eindhoven Ellie Birkhead razvio je proces izrade cigle koji uključuje lokalne otpadne proizvode iz Chiltern Hills-a, u pokušaju da „izgradi budućnost za lokalnu industriju“.

Birkhed je dizajnirao šest vrsta cigle, koje u sebi sadrže lokalne materijale, kao svoj završni projekat na master projektima u dizajnerskoj akademiji u Ajndhovenu.

Šta je u ovom poduhvatu specifično? Naime, cigle se izrađuju pomoću gline pomešane sa ljudskom kosom , konjskog đubriva, vune i slame pepela sa farmi i upotrebljavano zrno iz pivare.

cigla od kose i slame

Foto: dezeen.com

Kosa se koristi da bi se napravila nefazna, vlaknasta cigla koja se koja se obično proizvodi od slame. Pumpka od slame pepela je otpuštena, a slama menja završnu boju cigle. Slično tome, dodavanje otpadnog stakla stvara nove boje i glazure u glini kada se opeka otpusti. Opeka napravljena korišćenjem zrna stvara porozni proizvod pošto se zrno zrne tokom pucanja.

Svi sastojci potiču iz Chiltern Hills – nekadašnjeg centra za proizvodnju opeke u Velikoj Britaniji. Istorijski gledano, gotovo svi lokalni objekti su izgrađeni korišćenjem ovog posebnog narandžasto-crvenog materijala.

Birkhead, koji je izvorno iz Buckinghamshirea, radi sa zanatima i tradicionalnim industrijama koje su u opasnosti od nestajanja u Velikoj Britaniji.

Prevedeno sa stranice: dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno