Connect with us
Građevina

Ko će moći da kupi „jeftine stanove“ znaće se za dve sedmice

Vlada Srbije ima novca da podrži masovnu stanogradnju i da bude njen garant

Ko će moći da kupi stan iz državnog projekta, i pod kojim uslovima, znaće se za najviše dve nedelje. Prvi kvadrati biće namenjeni zaposlenima u službama bezbednosti.To je „Blicu“ potvrđeno u kabinetu primijerke Srbije Ane Brnabić. Kako nam je objašnjeno, stručne službe će za dve nedelje izaći pred premijerkom sa idejama o kreditiranju i modelima finansiranja državnih stanova, a sve zavisi od toga da li će to na kraju biti i usvojeno.

Beograd

S obzirom da je reč o veoma ozbiljno državnom poslu, u kabinetu premijerke, kažu da neće da brzaju sa odlukama.

Kako pišu „Večernje novosti“ premijerka je dala nalog nadležnima da pripreme model finansiranja i kriterijume za dodelu ovih stanova. Rešenja očekuje već za 14 dana.

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić dan ranije je najavio da će tokom 2018. godine početi izgradnja 8.680 stanova za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Srbije i Bezbednosno-informativnoj agenciji. U ovom sektoru je, procene su, oko 20.000 zaposlenih bez rešenog stambenog pitanja. Preko državne stanogradnje do doma će, u prvoj fazi, doći trećina najugroženijih.

Stanovi i za mlade bračne parove i naučnike

Dodela stanova pripadnicima službi bezbednosti je pilot-projekat, koji će biti proširen na mlade bračne parove i naučnike, a radi se i na mehanizmu da ne bude zloupotreba, piše list.

Kvadrat do 550 evra

Država obećava da će kvadrat stana iz ovog programa u prestonici koštati najviše 550 evra, jer će obezbediti najbolje kreditne uslove, a i sama finansijski učestvovati u čitavom poslu.

U drugim gradovima Srbije cena će ići do 450 evra. Stanovi će se graditi, osim u Beogradu, još i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju. Predsednik Vučić je najavio i da će se projekat brzo ostvariti, pa će za njegove potrebe biti kreiran i poseban zakon.

 

Izvor: Blic