Connect with us
Arhitektura

Bill Gates stoji iza izgradnje novog grada u pustinji Arizone

Investiciona kompanija Mt. Lemmons Holdings, nedavno osnovana u američkoj saveznoj državi Delaver, uložila je 80 miliona dolara u kupovinu zemlje u pustinji Arizone, gde planira da podigne novi grad.

Savezna država na jugozapadu SAD poznata je po visokim letnjim temperaturama

Kako je saopštila građevinska kompanija Belmont Partners, novi grad Belmont imaće 180.000 stanovnika, a na površini od 100 kvadratnih kilometara biće sagrađeno 80.000 kuća i stanova, kancelarija i državnih škola, uz najmoderniju infrastrukturu. Pored autonomnih automobila na električni pogon, predviđeni su i nezavisni logistički centri, superbrze komunikacione mreže i moderni računarski centri. U fabrikama će biti testirane proizvodne tehnike budućnosti, a sve će, naravno, biti “održivo”, saopštio je Belmont partners.

Na osnovu uvida u registar nekretnina mediji iz Arizone brzo su uspostavili vezu sa 62-godišnjim Bilom Gejtsom, koji navodno stoji iza čitavog poduhvata. Multimilijarder se lično još nije izjasnio o tome.

Bill Gates se još nije izjasnio o ovom projektu

Bill Gates se još nije izjasnio o ovom projektu

– Mnogo je lakše i ekonomičnije osmišljavati infrastrukturu budućnosti kada počinjete od nule, nego kada opremate već postojeće gradske strukture – kaže Grejdi Gamidž, koji je u svojstvu advokata učestvovao u kupovini zemljišta.

Pitanje je, međutim, koliko će plan biti uspešan. Savezna država na jugozapadu SAD poznata je po ekstremno visokim letnjim temperaturama, lošem kvalitetu vazduha, sušama i požarima. Čak i ako uspeju da pretvore škrtu, peskovitu ravnicu u zelenu oazu opremljenu najsavremenijom tehnologijom, postavlja se pitanje koliko će se tako nešto isplatiti zbog velike potrošnje vode, kao i struje za klima-uređaje.

Izvor: Blic, preuzeto sa sueddeutsche.de