Connect with us
Arhitektura

Betonska utopija: Izložba o arhitekturi Jugoslavije u MoMA

Smeštene između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, arhitekte Jugoslavije odgovorile su na kontradiktorne zahteve i uticaje, razvijajući posleratnu arhitekturu u skladu sa ostalim pristupima širom Evrope, a opet jedinstvenu. Ovim rečima se na sajtu MoMA opisuje izložba „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“, koja je postavljena pre nekoliko dana i biće otvorena do 13. januara 2019. godine.

Svi posetioci izložbe karte će kupovati na crvenom kiosku našeg detinjstva, kakvi su se svojevremeno nalazili na svakom ćošku i gde smo kupovali užinu, ali i novine, autobuske karte… Njih je pre pola veka osmislio slovenački dizajner Saša J. Mahtig.

Ovo je prvi put da je rad najboljih arhitekata socijalističke Jugoslavije, poput Bogdana Bogdanovića, Juraja Najdharta, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Rihtera i Milice Šterić, prikazan internacionalnoj publici, a izložba obuhvata preko 400 crteža, modela, fotografija i filmova iz arhiva, privatnih kolekcija i muzeja širom regiona.

Od skulpturalne unutrašnjosti Bijele džamije u Visokom, preko rekonstrukcije Skoplja nakon zemljotresa, pa do izgradnje masivnih novobeogradskih blokova, ova izložba istražuje jedinstveni opseg oblika i načina izgradnje u jugoslovenskoj arhitekturi i njen poseban, a opet višeslojni karakter. Kako kažu na sajtu MoMA, arhitektura koja je tada nastala manifestuje radikalnu različitost i idealizam koji je karakterisao i samu Jugoslaviju. Izložbu „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“ organizovali su Martino Stierli, glavni kurator arhitekture i dizajna u MoMA, Vladimir Kulić, gost kurator, uz pomoć Ane Kets, asistenta kuratora na odseku za Arhitekturu i Dizajn u MoMA.

Izvor: noizz.rs