Connect with us

Budućnost

Beograd dobija metro 2020. godine u saradnji sa Francuzima

Objavljeno

:

Metro, podzemna železnica

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su danas u Starom dvoru Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Gradonačelnik je tom prilikom izjavio da Beograd nikada nije bio bliže početku izgradnje metroa i precizirao da potpisani dokument „pomera grad korak bliže ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podzemnu železnicu, koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice“.

Beograd dobija metro 2020. godine

„Dokument koji smo danas potpisali nam daje mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci. Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat. Beogradski metro je strateški važan projekat, a Francuska, Srbija i grad Beograd će nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu u oblasti izgradnje metroa“, rekao je Mali.

On je dodao da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje, prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

Metro će biti izgrađen u kombinaciji sa ‘BG vozom’

„Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica ‘BG voz’ biti u potpunosti integrisana u metro. To ranije nije bio slučaj jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali ‘BG voza’. Mi smo te potencijale prepoznali i metro će u kombinaciji sa ‘BG vozom’ biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu“, rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovoj godini izrađen Masterplan saobraćajne infrastrukture „Smartplan” kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa. Prva linija biće dugačka 22,5 kilometara, a druga 19,8 kilometara.

Izvor: www.mondo.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno