Connect with us
Budućnost

Antić: EU pomaže Srbiji u jačanju energergetske efikasnosti!

Objavljeno

:

Energetska efikasnost

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, izjavio je da Srbija može da očekuje snažnu podršku Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija na uspostavljanju održivog sistema energetske efikasnosti.
Antić je sa Katarinom Maternovom, zamenikom direktora direktorata za proširenje EU, kazao da se pitanje energetske efikasnosti i finansiranje tih projekata mora staviti u jedan sistem, navodeći da nije reč o obavezi koju Srbija mora da ispuni već prilici da se nešto dobro uradi za zemlju.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic

„Prvi prioritet nam je da ojačamo kapacitete i imamo tvining projekat sa nekom od zemalja koja ima neophodna iskustva u toj oblasti. Očekujemo garant od 1,2 miliona evra za jačanje kapaciteta“, istakao je ministar.

Govoreći o uspostavljanju održivog sistema finansiranja projekata, Antić je kazao da to ne može biti sistem u kome se „jedne godine iz budžeta daje recimo pet miliona evra, dobijemo garant od 10 milione evra, pa se to potroši“ već, dodaje, mora da se napravi dugoročni sistem.

„Naravno, mi očekujemo i garant bez ikakve dileme od nekih 20, 30 miliona evra za naš Fond za energetsku efikasnost“, rekao je Antić. Ministar je ocenio da je sa Maternovom imao strateški sastanak kome su prisustvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija Svetske banke, IFC-a, MMF-a, EBRD-a, a na kome je bilo reči o njihovoj podršci Srbiji i šansi kako da efikasnije koristi energiju. Navodeći da Srbija treba do 2018. godine da smanji potrošnju energije u odnosu na 2009. godinu za devet odsto, Antić je rekao da se u velikoj meri u tome uspelo, ali je istakao da je to samo početak.

Prema njegovim rečima, energetski menadžeri lokalnih samouprava i svih većih potrošača treba da prepoznaju „crne tačke“ gradova, opština i kompanija i da razvijaju projekte enegretske efikasnosti. „Na nivou lokalnih samouprava moramo da uđemo u sistem naplate toplotne energije prema utrošku“, istakao je Antić.

Srbija treba do 2018. godine da smanji potrošnju energije u odnosu na 2009. godinu za devet odsto

Maternova je kazala da danas nije bilo reči o uobičajenim temama kao što su interkonektori, diverzifikaciji već se, kaže, pričalo o najjeftinoj energiji koja se uopšte ne koristi. „Mislim da će Srbiji na putu ka EU to postati sve značajnija tema, jer može da dovede do velikih transformacija“, rekla je ona.

Ona je kazala da 34 odsto ukupne energije potroše zgrade, bilo da je reč o privatnim ili javnim, navodeći da se toplotna energija u Srbiji plaća po kvadratu, a ne po utrošku, pa se potrošači ne brinu koliko troše, jer će na kraju platiti isto.

Izvor: www.rtv.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno