Connect with us
Budućnost

I Amerikanci uključeni u izgradnju auto-puta u Srbiji

Novi auto-put u Srbiji mogla bi da gradi i jedna američka firma, najavila je prošle nedelje potpredsednica vlade Zorana Mihajlović. Govoreći o novom ciklusu investicija, MIhajlovićeva je prošle nedelje za Prvu TV kazala da su za izgradnju Moravskog koridora zainteresovane kineska firma CRBC i američki Behtel.

Auto-put

MIhajlovićeva je to ponovila i u jučerašnjem intervjuu za Politiku. Kad je reč o Moravskom koridoru, odnosno auto-putu Pojate-Preljina, potpredsednica Vlade smatra da je taj projekat važniji od svih drugih, ne računajući Koridor 10.

„Za gradnju su zainteresovani američki Behtel i kineski CRBC. Obe kompanije zbog vodnih uslova i zaštite od poplava nisu mogle da daju procenu vrednosti, ali i jedni i drugi smatraju da će ona koštati minimum 700 miliona evra. Do 1. avgusta ćemo imati gotov projekat i pustićemo ih da daju predloge za finansiranje, a mi bismo hteli što pre da potpišemo ugovor“, objasnila je Mihajlovićeva.

Auto-put Pojate-Preljina dužine 110 km spojiće dva auto-puta, Koridor 10 i Koridor 11, povezujući Kruševac, Ćićevac, Trstenik, Kraljevo, kao i Čačak, preko kojeg će ta saobraćajnica, nastavkom izgradnje Koridora 11 i gradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, biti dalje povezana sa Požegom, odnosno Užicem.

Izvor: www.b92.net