Connect with us

Budućnost

70 novih projekata za razvoj infrastrukture

Objavljeno

:

Zorana Mihajlović rekla je da postoji pozitivan trend

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je 70 novih projekata za razvoj lokalne i regionalne infrastrukture. Ukupna vrednost ovih projekata je 3,4 milijarde dinara. „Vrednost trenutno aktuelnih projekata, njih 71, iznosi 2,6 milijarde dinara, gde 1,2 milijarde obezbeđuje Ministarstvo, a 1,4 miliona lokalne samouprave.

U toku je i raspisivanje javnih poziva za novih 70 projekata koji će se raditi u 2018. i 2019. godini, a za njih nam je potrebno 3,4 milijarde dinara“, rekao je Stevanović gostujući na RTS. Reč je, kako je precizirao, o projektima u okviru programa „Gradimo zajedno“ koji Ministarstvo privrede sprovodi u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), a taj program se sprovodi od 2009. godine.

Stevanović je naveo da je program aneksiran 2010. ističući da „imamo još 2018. godinu da sva sredstva alociramo i 2019. da sva sredstva iz tog kredita potrošimo.“

„Raspisali smo još jedan javni poziv da bismo sav novac istrošili, jer će se javiti višak novca između ugovorene i projektovane vrednosti. Dali smo još jednu sansu lokalnim samoupravama da se jave i učestvuju“, kazao je Stevanović.

Navodeći kako u praksi izgledaju realizovani programi, Stevanović je pomenuo dve poslovno industrijske zone na teritoriji Niša, Međurovo i Niška banja, dve obilaznice u industrijskoj zoni Bunuševac u opštini Vranje koje se trenutno završavaju, zatim škole u Somboru i Bečeju, vrtići u Novom Pazaru i Užicu.

Plan države je da za gradnju autoputeva, mostova i pruga u 2018. potrošiti oko 43,9 milijardi dinara

Plan države je da za gradnju autoputeva, mostova i pruga u 2018. potroši oko 43,9 milijardi dinara

„To su to veoma važni projekti, a sve je izgrađeno u okviru programa „Gradimo zajedno“. Vrednost projekata koji su u 2017. godini realizovani iz ovog programa, ali i iz programa podrške za razvoj poslovnih zona, iznosi oko 2,2 milijarde dinara. U ove svrhe, Ministarstvo privrede je izdvojilo nešto manje od milijardu dinara, dok su ostatak novca obezbedile lokalne samouprave“, kaže Stevanović.

 

Govoreći i kriterijumima za učestvovanje u projektima, Stevanović je objasnio da kriterijume i pravila definiše komisija imenovana od strane ministra privrede, kao i da ona boduje vrednost, održivost, karakter projekta, kao i koliko je direktnih, a koliko indirektnih korisnika oslonjeno na projekat.

U slučaju poslovnih zona se, prema njegovim rečima, vodi racuna o tome da li postoji neki pisani trag ili dokument da će realizacijom tog projekta investitori biti motivisaniji da dođu, kao i o tome koliko novih radnih mesta će se po realizaciji investicije otvoriti na tom, području.

„Smisao programa je da se unapređuje lokalna i regionalna infrastruktira i najširi spektar ne samo poslovne i saobraćajne infrastrukture već i socijalne infrastrukture. Projekti se odnose i na izgradnju škola, vrtića, domova zdravlja, ustanova kulture“, rekao je Stevanović.

Izvor: www.b92.net

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno